PotatoEurope 2017

Elke vier jaar vindt de internationale beurs Potato Europe in Emmeloord plaats, waarbij alles om het telen van aardappels draait. Op de beurs is alles te vinden wat met aardappels te maken heeft. Dit jaar had de beurs het thema: “Potatoes feed and meet the world”. Bezoekers én standhouders van de beurs kwamen vanuit heel de wereld. Zo kwamen de ca. 260 standhouders uit 16 verschillende landen en de 10.000 bezoekers van beurs hadden maar liefst 53 verschillende nationaliteiten.

Net als de vorige edities in Nederland was ook dit jaar Willem de Boer Food & Events cateraar van de beurs. Het tentencomplex, de catering, de standcatering en meer werden door ons verzorgd. Begin juli vond onze eerste projectbespreking al plaats, wat de grootte van het event al aangeeft. Er moest o.a. worden besproken hoe en wanneer de opbouw gepland zou worden, hoe de invulling van de catering in zijn werk zou gaan en alle andere zaken die hierbij komen kijken.

Opbouw


Half augustus werd de eerste paal voor het tentencomplex geslagen. Ongeveer een maand lang heeft onze tentenbouwer @TER HAAR zich samen met de organisatie van PotatoEurop e volledig ingezet om het tentencomplex op te bouwen. Er werden grote aluhallen geplaatst, maar ook een tal van pagodetentjes voor de standhouders die buiten hun beursstand hadden. Circa een week voorafgaand aan de beurs is het gestart met regenen, en dit is tot het einde van de beurs niet meer opgehouden. Dit hinderde de opbouw van de beurs enorm. Het terrein was door de hevige regenval slecht begaanbaar met de zware materialen waardoor er vertraging werd opgelopen. Toch is met man en macht doorgewerkt om alles op tijd klaar te krijgen.  

Code geel

Desondanks heeft burgermeester Aucke van der Werff op dinsdag besloten de eerste beursdag op woensdag 13 september niet door te laten gaan vanwege de door het KNMI afgegeven code geel. Er stond een forse windkracht 8 waardoor omwille van de veiligheid van de bezoekers de eerste dag is afgelast. Het terrein stond vol met tenten welke door de wind weggeblazen hadden kunnen worden waardoor de veiligheid van de aanwezigen niet te waarborgen viel. Daarnaast was het terrein nog steeds slecht begaanbaar door de grote hoeveelheden regen die er waren gevallen, hoewel dit niet de reden van de afgelasting was.

Tweede beursdag

Besloten is om de tweede beursdag op 14 september gewoon door te laten gaan. De openingstijden van de beurs werden verruimd van 08.00u - 20.00u in plaats van 09.00u – 17.00u om zo veel mogelijk liefhebbers de mogelijkheid te geven de beurs te bezoeken.

De dichte kleigrond onder het terrein maakte dat het regenwater niet goed de grond in kon zakken. Hoewel het terrein buiten nog erg drassig was is er alles aan gedaan alles zo goed mogelijk begaanbaar te maken. Zo zijn er een tal van extra rijplaten geplaatst en zijn er houtsnippers gestrooid.

Al met al is de tweede beursdag een geslaagde dag te noemen. Verdeeld over de twee beursdagen werden ca. 15.000 personen verwacht. Uiteindelijk zijn er op 14 september ca. 10.000 bezoekers geweest, wat een mooie opkomst is.

Wij kijken terug op een geslaagde dag. Willem de Boer Food & Events heeft gedurende de beursdag de bezoekers voorzien van diverse culinaire aardappelgerechten welke verkrijgbaar waren op het horecaplein. Daarnaast waren hier ook belegde broodjes, drankjes en plates verkrijgbaar. De standhouders konden voorafgaand aan de beurs lunchpakketten bestellen welke door ons werden rondgebracht. Ook werden zij voorzien van koffie, thee en andere catering naar wens.

Copyright © Willem de Boer 2019 | Gerealiseerd door DIXID